piątek, 20 maja 2016

Crunchy new potatoes / Chrupiące młode ziemniaczki

Do you know something better then roast potatoes? I do! Roast potatoes with extra crunchiness. Try this recipe now when new potatoes are in season. It can be a perfect part of your dinner this weekend. Enjoy. 

Czy znasz coś lepszego niż pieczone ziemniaki? Ja znam. Pieczone ziemniaki, które są ekstra chrupkie. Wypróbuj ten przepis teraz, kiedy młode ziemniaki są w sezonie. Mogą się one strać świetnym dodatkiem do Twojego obiadu w ten weekend.  Smacznego :)



Ingridients:
  • semolina
  • olive oil- to cover surface of roasting tray
  • new potatoes- 1 kg
Method:

Preheat the oven to 230 C/210 C with fan. Cook the potatoes in a large pan of boiling salted water for about 10 minutes, then drain. Gently crush the potatoes with a fork, break the skins in places but keep their shape. Meanwhile, heat a roasting tray with olive oil till hot. Add the potatoes into hot olive oil. Sprinkle potatoes with your favorites spices and semolina, toss and again sprinkle with spices and semolina- about 1 spoon. Put the tray back to the oven and cook for about 30-40 minutes till potatoes become golden, tossing them once during cooking.

Składniki:
  • kaszka manna
  • oliwa z oliwek- do przykrycia dna blachy
  • młode ziemniaki
Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 230 st.C/210 z termoobiegiem. Ziemniaki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 10 minut, osusz. Delikatnie, za pomocą widelca przełam skórkę zmieniaka w kilku miejscach, zachowując przy tym jego kształt. W międzyczasie rozgrzej w piekarniku blachę z oliwą do momentu, aż będzie gorąca. Połóż ziemniaki na blachę. Posyp ziemniaki ulubionymi przyprawami i kaszką manną- około 1 łyżką. Przewróc ziemniaki na drugą stronę i ponownie posyp przyprawami oraz kaszką manną- około 1 łyżką. Włóż blachę spowrotem do piekarnika i piecz ziemnaki przez 30-40 minut, aż staną się brązowe. Przetasuj ziemnaki 1 raz podczas pieczenia.


recipe inspired by Delicious

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz