wtorek, 14 lipca 2015

Jacket potato z tuńczykiem

Przepis na jacket potato prezentowałam w akcji "To my! Młode kartofelki" już w zeszłym roku, wtedy w połączeniu z nadzieniem Quorn. Była to wówczas potrawa dość nowa w moim jadłospisie. Jednak wykonane, w ten sposób ziemniaki na tyle przypadły do gustu mojemu partnerowi, że nie obraża się on kiedy jacket patato ląduje na jego talerzu mniej więcej raz na miesiąc. Dziś w nowej odsłonie, z ulubionym toppingiem mojej drugiej połówki, czyli w towarzystwie tuńczyka.





Składniki:
  • Jeden duży lub dwa średniej wielkości ziemniaki/osoba
  • 1 puszka tuńczyka/ na 2 ziemniaki
  • 1 czubata łyżka majonezu na 1 puszkę tuńczyka
  • masło
  • sól, pieprz
  • inne dodatki według uznania np. cebula lub kukurydza

Sposób przygotowania:

czas przygotowania: 10 minut
czas pieczenia: 60-70 minut

Ziemniaki szorujemy, dokładnie osuszamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Ziemniaki pieczemy przez ok. 60-70 min. ( 10 min. przed końcem pieczenia przekładamy na drugą stronę). Ostrożnie kroimy ziemniak na połówki. Na każdą połówkę kładziemy cienki kawałek masła.
Tuńczyka dokładnie odsączamy, przekładamy do miseczki i mieszamy z majonezem, ewentualnie innymi dodatkami, doprawiamy.

Przepis bierze udział w akcjach:

To my! Młode kartofelki TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

3 komentarze:

  1. bardzo fajne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz ulubiony topping do jacket potato :) I taki łatwy do wykonania :)

      Usuń