poniedziałek, 3 lutego 2014

Domowe bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią

Długo mnie tu nie było co spowodowane było przeprowadzką. Po ponad roku dzielenia kuchni wraz ze współlokatorami, mogę cieszyć się moim własnym, kulinarnym kącikiem :)  Mój piekarnik został ochrzszczony przez bułeczki z pomidorami i bazylią. Jest to propozycja, którą pokochają miłośnicy pomidorów, sera, oliwy... Pieczywo jeszcze nie ostygło a ja już schrupałam dwie bułeczki, a co tam do odważnych świat należy... Są to moje pierwsze bułeczki w życiu, co świadczy o ich nieskomplikowanym przygotowaniu, ponieważ wyszły wspaniałe. Dodatkowym bonusem jest nieziemski zapach, który roztacza się teraz w mojej kuchni. 
Suszone pomidory zawierają dużą ilość dobrze przyswajalnego żelaza- 100g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w około 50%.






składniki:
  • 575 g białej mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (+ odrobina do naoliwienia blachy)
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki puree pomidorowego
  • 100 g suszonych pomidorów- posiekanych
  • 25 g świeżej bazylii- posiekanej
  • 25g parmezanu- startego
  • 1 łyżka soli morskiej
sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, drożdże. Dodajemy 4 łyżki oliwy, letnią wodę, puree pomidorowe. Składniki łączymy i ugniatamy przez około 10 min. do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.


Ciasto ponownie ugniatamy, tworzymy placek, na który wykładamy suszone pomidory, bazylię, parmezan, sól morską.

Ciasto ugniatamy wraz z pozostałymi składnikami, a następnie dzielimy na 10 kulek, które formujemy na kształt bułeczek. Na wierzchu każdej bułeczki robimy nożem dwa wcięcia.

Bułeczki przekładamy na naoliwioną blachę i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.


Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C/ gaz 7. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut- do uzyskania złocistego koloru.



dlaczego warto...


jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 17%
węglowodany w 17%
błonnik w 12%
tłuszcze w 10%

witaminy:
C w 10%, E w 9%, B1 w 17%, folacynę w 29%

minerały:
mangan i miedź w 20%, sód w 16%, fosfor w 15%, potas i  żelazo w 13%, wapń i cynk w 7%

Według zapotrzebowania dla osoby na poziomie 2000 kcal/dzień

Przepis pochodzi z książki "Breads & baking" Gina Steer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz