środa, 27 listopada 2013

Pieczone gruszki z żurawiną i orzechami włoskimi polane sosem klonowym

Pogoda nas nie rozpieszcza, wpływając wręcz depresyjnie na nastrój. Może warto więc osłodzić sobie życie deserem w wersji zdrowotnej? Tym razem chce Wam zaproponować pieczone gruszki wzbogacone orzechami i żurawiną. Może być to dobra metoda aby przemycić trochę witamin, białka i błonnika do diety dziecka, ucząc je przy okazji, że owoce są dobrą podstawą podwieczorku. Deser może stanowić również alternatywę ciastka, dla tych już starszych łasuchów, którzy bez słodkiego podobno nie mogą żyć...

Syrop klonowy podobnie jak miód ma właściwości bakteriobójcze, przy czym jest mniej kaloryczny.

O tym, że żurawina wpływa ochronnie na układ moczowy wie większość z nas, ale czy wiecie, że żurawina zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł? Dzięki wysokiej ilości przeciwutleniaczy w tych owocach, żurawina wpływa również zbawiennie na szare komórki, opóźniając proces starzenia mózgu. Badania nad żurawiną wykazały, że wyciąg z niej pozyskiwany jest w stanie zabić 80% szczepów bakterii opornych na antybiotyki! Przez wieki żurawina stanowiła broń w walce z reumatyzmem oraz przy problemach z żołądkiem ( dziś wiadomo, że żurawina zwalcza Helicobacter pylori ), trzustką i jelitami.

Orzechy włoskie dzięki dużej zawartości omega 3 wpływają korzystnie na serce, przyczyniają się do obniżenia "złego"  cholesterolu. Jedząc  kilka orzechów dziennie ( nie więcej niż 100g na tydz. ) nie należy obawiać się przyrostu masy ciała. Wręcz przeciwnie dzięki lekkim właściwościom przeczyszczającym, orzechy regulują pracę jelit i sprzyjają figurze. Orzechy włoskie zalecane są osobom ze schorzeniami wątroby.





składniki:

  • 4 obrane gruszki
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki syropu klonowego + dodatkowo podczas serwowania
  • 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • grecki jogurt około jednej czubatej łyżki na porcję- opcjonalnie

sposób przygotowania:

4 gruszki obieramy, rozcinamy na pół. Gniazda nasienne delikatnie usuwamy łyżeczką. W wydrążone otwory wlewamy niewielką ilość syropu klonowego oraz wrzucamy kilka owoców żurawiny. Każdą połówkę zawijamy szczelnie folią do pieczenia. Gruszki pieczemy w 200 st. przez około 15 minut- aż zmiękną. Następnie owoce posypujemy pokruszonymi orzechami. Opcjonalnie gruszki możemy podawać z jogurtem greckim. 

Z podanych składników otrzymujemy 4 porcje
( jedną porcję stanowią 2 połówki gruszki )

dlaczego warto...

jedna porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:

białko w 7%
węglowodany w 11%
tłuszcze w 14% ( w tym korzystne tłuszcze wielonienasycone w 38% )
błonnik w 18%
witaminy:
C w 9%, folacynę w 11%
minerały:
miedź w 22%, mangan w 18%, magnez w 10%

Według dziennego zapotrzebowania osoby na poziomie 2000 kcal

Inspirację do przepisu zaczerpnęłam ze strony BBC Good Food


2 komentarze: