poniedziałek, 30 września 2013

Sałata z serem pleśniowym i figami polana sosem miodowo-tymiankowym

Dziś proponuję Wam danie bardzo efektowne a przy tym niezwykle szybkie w wykonaniu. W moim ukochanym warzywniaku figi są obecnie tak tanie, że grzechem byłoby nie skorzystać. Przytachałam więc kilka do domu i zabrałam się za poszukiwanie fajnej receptury. Do przepisu tego podeszłam z dystansem zwłaszcza, że wstyd się przyznać ale po raz pierwszy w życiu spróbowała kopru włoskiego ( lub tak mi się przynajmniej wydaje ). Doznania moje nie były zbyt miłe- trudno będę wydłubywać z sałatki- pomyślałam. Jednak gdy spróbowałam swego dzieła już w wersji gotowej, byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Koper pięknie się wkomponował i uniknął separacji na talerzu :). Sałatka okazała się synfonią wszystkich smaków: słodki ( figi, miód, koper ), kwaśny ( ocet ), gorzki ( rukola ), słony ( ser pleśniowy ) i do tego aromat świeżych liści tymianku...:) Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości czymś nowym, spróbujcie właśnie tej sałatki. Jej sporządzenie nie zajmie Wam więcej niż...10 minut! U mnie jak wydać na ostatnim zdjęciu sałatka w wersji obiadowej z duecie z piersią kurczaka. 
W starym testamencie znajdziemy historię króla Izraela- Ezechiasza, który chorował na wrzód ( być może zmiana nowotworowa ). Prorok Izajasz zalecił podać mu placek figowy i król wyzdrowiał. 
W zapiskach Plicjusza, rzymskiego przyrodnika możemy znaleźć taki oto fragment "Figi są środkiem przywracającym zdrowie i siły, najlepszym pokarmem dla osłabionych długą chorobą...Zawodowi zapaśnicy i mistrzowie sportu byli niegdyś karmieni figami".








składniki:


  • 4 łyżki jasnego płynnego miodu
  • 1 łyżeczki listków tymianku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego
  • 4 spore garści rukoli- rocket ( w zależności od kraju :) )
  • 200 g sera "Lazur"/ Stilton ( czyli sera z niebieską pleśnią )
  • 4 figi

sposób wykonania:

Sałatę, myjemy i rozkładamy na talerzach. Bulwę kopru włoskiego kroimy w bardzo drobną kostkę, jeśli posiadamy mandolinę do jajek, możemy ułatwić sobie życie :). Pokrojony koper rozsypujemy na sałacie. Figi, ser kroimy i również przekładamy na talerz. 
Miód podgrzewamy na małym ogniu i łączymy z listkami tymianku. Następnie dolewamy ocet jabłkowy i olej rzepakowy. Mieszamy- sos jest gotowy. 


dlaczego warto...
sałatka jako *"wersja obiadowa" ( podane składniki na 2 porcje ) 
pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
białko w 45%, węglowodany w 19%, błonnik w 16%
witaminy:
A w 29%, C w 27%, D w 11%, B2 w 29%, B6 w 13%, B12 w 123%, folacynę w 35%
minerały:
wapń w 77%, fosfor w 53%, magnez w 19%, żelazo i miedź w 13%, potas w 19%, cynk w 21%
* mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że porcje obiadowe to w tym przypadku "męskie porcje" zwłaszcza jeśli zostaną podane np. z kurczakiem
sałatka jako "wersja kolacyjna" ( podane składniki na 4 porcje ) 
pokrywa dzienne zapotrzebowanie na:
 białko w 17%, węglowodany w 7%, błonnik w 6%
witaminy:
A w 11%, C w 10%, D w 4%, B2 w 11%, B6 w 5%, B12 w 46%, folacynę w 13%
minerały:
wapń w 29%, fosfor w 20%, magnez w 7%, żelazo i miedź w 5%, potas w 7%, cynk w 8%
Pokrycie dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal

przepis po drobnych modyfikacjach pochodzi ze strony BBC good food

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz